spectrum medisch centrum

Centrum voor Positieve Gezondheid

adhdkind

Stresspoli


Iedereen ervaart in zijn of haar leven stress. Dat is niet erg, zonder stress zouden we niet goed kunnen functioneren. Maar als stress lang duurt krijgen we er klachten van: piekeren, slecht slapen, vermoeidheid, prikkelbaarheid. Of moeite met concentreren, nergens zin in hebben, hartkloppingen en hyperventilatie.
Wanneer uw stressklachten aanhouden kan het zinvol zijn om professionele hulp te zoeken. Spectrum organiseert hiervoor de ‘stresspoli’. De medewerkers van de stresspoli helpen u uw stressklachten te verminderen en uw veerkracht te versterken. Hierdoor wordt het, ook in de toekomst, gemakkelijker om met stress om te gaan.
U kunt voor vragen over stress en stress-gerelateerde klachten gebruik maken van het inloopspreekuur. Dit spreekuur is elke maandag van half 3 tot half 4 in Spectrum. Meld u zich dan bij de balie van de praktijk. U kunt ook via uw huisarts worden verwezen naar de stresspoli.

Hoe werkt het?

Als u gebruik maakt van de stresspoli hebt u eerst een gesprek met de praktijkondersteuner GGZ van de huisartsenpraktijk. Met de praktijkondersteuner onderzoekt u wat nodig is om beter met stress om te kunnen gaan. Het kan zijn dat u hierbij gebruik wilt maken van de diensten van andere medewerkers van Spectrum. Samen met de praktijkondersteuner kunt u bespreken wat het beste bij u past. Zo kunt u een “programma” samenstellen wat u verder helpt. Het doel is om zo weer meer regie over uw eigen leven te krijgen.

Medewerkers stresspoli

• Psychomotorische therapie: lichaamsgerichte oefeningen met als doel meer bewust te worden van het lichaam waardoor stressklachten en eigen grenzen beter worden herkend.

• Logopedie op haptonomische basis: advies en behandeling, gericht op (chronische) hyperventilatie, te hoge adem, kortademigheid.

• Eerstelijns psycholoog: onderzoekt oorzaken en factoren die stress in stand houden. Behandeling op maat met gebruik van diverse therapieen.

• Diëtist: advies gericht op een evenwichtig eetpatroon, wat helpt om beter te kunnen omgaan met stress. Het zorgt voor minder vermoeidheid. Ook is er hulp bij emotie- en stress-eten.

• Runningtherapie: door een rustige duurloop verbeteren de gemoedstoestand, de conditie en de lichaamshouding.

• E-health: met begeleiding van de POH GGZ deelnemen aan programma’s via internet die gericht zijn op het behandelen van stress en stress-gerelateerde klachten.

• POH GGZ: coaching, bewustwording, begeleiding, inzicht in patronen en valkuilen.

• Mindfulness: een 8 weeks programma MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) wordt 2x per jaar in het Spectrum aangeboden.

• Mindful parenting: dagelijks minimaal vijf minuten met volle aandacht er zijn voor uw kind doet wonderen. En het heeft positieve invloed op uw relatie.

• Traditionele Chinese Geneeskunde helpt in balans te blijven door acupunctuur, shiatsu of Chinese kruiden. Het helpt een verstoord evenwicht te herstellen en vitaler in het leven te staan.

• Welzijn op recept: het leven is niet altijd even makkelijk. Je zoekt naar oplossingen, maar weet niet waar je kunt beginnen. Een sociaal werker gaat samen met jou verkennen waar jij positieve energie van krijgt en kan een welzijnsarrangement met je samenstellen.

Wat kan ik zelf?

Wat doet u zelf om van spanning en stress te herstellen? Een aantal tips kunnen u hierbij helpen. Leef in ieder geval bewust en blijf actief.

• De energiebalans. Houd een dagboekje bij met alle energiegevers en energienemers op een dag. Zorg dat dit in evenwicht is.

• Eet gezond. Gezonde voeding zorgt voor een fit lichaam. Suikers maken moe, probeer deze te vermijden.

• Beweeg dagelijks ten minste een half uur in de buitenlucht. De combinatie van daglicht, buitenlucht en beweging geeft energie. Het verbetert de aandacht en u slaapt beter.

• Ordenen en opruimen maakt gelukkig.

• Doe dagelijks een ontspanningsoefening. Ook ademhalingsoefeningen helpen om weer te ontspannen en beter om te gaan met pijn, boosheid en stress.

• Gedachten over een situatie kunnen uw zorgen doen toenemen. Ga eens na of ze werkelijk in overeenstemming zijn met de gebeurtenis.

• Moet iets nu of kan het ook later? En moet u het ook zelf doen of kan een ander het wellicht ook?

Praktische punten

De praktijkondersteuner GGZ legt u tijdens de gesprekken alles uit. Een aantal zaken zijn alvast gemakkelijk om te weten.



Hulp van de praktijkondersteuner GGZ wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Andere behandelaars worden niet altijd uit de basisverzekering vergoed. Vaak is wel een vergoeding uit de aanvullende verzekering mogelijk.